Saturday, October 24, 2009

critera cereka



Assalamualaikum...rasenye lame dah aku x post sumthing kat blog nih, semuanya sbb rase malas dan kesibukan yang tidak menyempatkn aku utk menulis..ditambah lagi dengan exam final sem yg makin hampir. semua org paham keadaan tu..
so hari ni aku nak kongsi satu cerita, ni mmg citer betul ni..pengajarannya, "fikir dulu sebelum buat".
pada suatu hari, aku pergi teman mak aku ke pasar, Pasar Sabtu lebih tepatnya,smpai2 je kat pasar, mak trus pg tmpt jual ikan, dia knl org tu..so, lepas abes belek2 ikan kat ctu, die pon angkat la 3 ekor ikan ayam bersaiz sederhana. aku ada kat sebelah die masa tu.. tapi lepas mak aku bagi ikan tu kat org yg jual tu untuk dbungkus, aku beralih sedikit kehujung meja ikan tu, berselang dengan mak aku ade lagi dua org makcik po sibuk pilih ikan..then, sedang aku sibuk tengok2 makhluk laut yg lain tu, aku trdengar, "seploh je kak. xde duit kecik kak..", kata akak yg jual ikan tu.. sebaiknye aku trdengar kata2 trsebut, aku pun dengan penuh bertanggungjawabnye, trus kuarkn duit dan hulurkan kat akak tu, then akak tu pon amek. tapi... akak tu amek dengan mka yg pelik and dia tnye, "eh same ke?", aku pon pelik jugak, dengan muka pelik aku tgk mak aku, makcik tu pon tgk aku, mak aku pon tgk aku, then baru la aku perasan, rupenya bukan mak aku punye yg aku bayar tu.. aku trus trgelak besar, dan akak yg jual ikan tu pon pulangkn balik duit aku..then ntah ape jadi aku xtau, aku trus blah melarikan diri jauh ckit dr tmpt kejadian..smbil menahan ketawa besar...hahaha..~then bila mak aku dtg kat aku, aku trus x bleh thn..trus gelak..hahaha~...

sekian, itulah kisah yg berlaku pada diriku, klu x salah dkt2 raye hr tu kot...
ambillah pengajaran dari cerita aku ni..banyak nilai2 murni yg diterapkan dalam cerita aku nih..haha

sekian..

"risaukan perkara temeh kita takkan maju"
wassalam~..

2 comments:

  1. hehe..
    tp dr benda yg remeh tu leh jdi penting
    huhu

    ReplyDelete
  2. tu la..ade limit utk kita lyn bnde2 remeh..
    huhu,

    ReplyDelete